Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Juist in deze tijden voelt u zich “Beter met Bewegen”!
Dit is het tweede deel in de reeks beweegtips met als onderwerp wandelen.

“Wandelen is het beste medicijn”
Wandelen is goed voor alles! Een goede wandelbasis houdt u gezond en fit, zowel lichamelijk als geestelijk. Het versterkt uw immuunsysteem en maakt u minder vatbaar voor ziekten. Daarnaast is bewezen dat wandelen erg effectief is om stresshormonen uit uw lichaam te krijgen. Maar waar moet u nou op letten?

Beweegtip 1: Het mooie van wandelen is dat er geen excuses zijn. U kunt dit altijd en overal doen. Stap je voordeur uit en maak een rondje door de wijk. Begin vooral rustig en bouw de duur en afstand rustig op.

Beweegtip 2: Juiste kleding en schoenen. Dit hoeven echt niet meteen de allerduurste wandelschoenen te zijn, het gaat er vooral om dat ze comfortabel zitten. De schoenen moeten voldoende steun geven aan de enkels en voeten. Let erop dat u blaren voorkomt, door goede sokken te dragen en nieuwe schoenen altijd eerst in te lopen. Denk daarnaast goed na over wat u aantrekt tijdens het wandelen. Ongeschikte wandelkleding is vaak niet goed voor uw motivatie.

Beweegtip 3: Wandelen is, zeker vergeleken met hardlopen of balsporten, geen blessuregevoelige sport. De meest voorkomende klachten bij wandelaars zijn overbelastingsklachten. Uw lichaam heeft ook hersteltijd nodig, zeker na de wat langere wandelingen. Luister daarom goed naar uw lichaam en zoek niet gelijk de grenzen op. Als uitgangspunt geldt, neem na een lange wandeling, één dag rust.

Beweegtip 4: Wandel met de juiste techniek. Loop ontspannen en rechtop, met een tempo dat gemakkelijk vol te houden is. Maak de passen niet te groot en wikkel uw voeten goed af, dit is efficiënter en geeft een verminderde kans op blessures. Het soepel mee bewegen van de armen verbetert vaak de (ontspannen)houding en dat zorgt ervoor dat u minder snel vermoeid raakt. Bovendien is het goed om af en toe van ondergrond te wisselen. Een zachte ondergrond is minder belastend voor spieren, pezen en gewrichten.

Beweegtip 5: Daag uzelf uit. Probeer eens een nieuwe route en/of afstand. Wandel in het moment en probeer te genieten van wat u ziet of hoort. Laat de dingen die “moeten” even los en zet de “constant aan” modus even uit. Het werkt vaak motiverend om samen met iemand te wandelen en is bovendien iets gezelliger, houdt hierbij wel de nodige 1,5m afstand. Bonustip: Download een stappenteller op uw telefoon en stel u zelf een doel, 5000 stappen per dag, 35.000 per week. Dit zorgt vaak voor extra motivatie.

Tot slot leven wij nu in het “nieuwe normaal” en houdt daarom rekening met elkaar en de coronamaatregelen. Houdt voldoende afstand, zeker bij het voorbijgaan van andere wandelaars. Neem een zakdoek mee om uw neus te snuiten indien nodig. Neemt u een pauze onderweg, neem dan vochtige doekjes mee om uw handen te wassen. Was uw handen gelijk bij thuiskomst en probeer tijdens het wandelen niet te veel dingen aan te raken.

Heeft u meer tips of adviezen nodig? Wilt u meer specifieke informatie over de beweegtips? Neem dan contact op voor het maken van een (video)belafspraak. Dit kan door te bellen naar 035-5241389 of te mailen naar info@MTCHuizen.com. Onze praktijkassistentes zitten voor u klaar!