Blijf op de been!
Bent u 65 jaar of ouder en wilt u meer zelfvertrouwen hebben tijdens uw dagelijkse activiteiten? Bent u in het dagelijks leven bezorgd om te vallen of bent u recent gevallen?
Neem dan vandaag nog de stap en kom in beweging!

Bij het ouder worden verliezen we elk jaar 2% van onze spiermassa. Op ons zeventigste hebben we hierdoor al 40% van onze spiermassa verloren. Daarnaast neemt door het ouder worden ons reactievermogen en de botdichtheid af. Door deze combinatie struikelen ouderen eerder en houden zij hier gemiddeld vaker letsel aan over.
In Nederland valt iedere 5 minuten een 65-plusser dusdanig dat behandeling op een Spoedeisende-Hulpafdeling van een ziekenhuis nodig is.
Gelukkig kunt u zelf veel doen om ervoor te zorgen dat u stevig op de been blijft!
Check uw valrisico!
Met de valrisicotest van veiligheid.nl kunt u zelf binnen één minuut vaststellen of u een verhoogd valrisico heeft. Deze test is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek.
Uitgebreide valanalyse
Wanneer u op één of beide vragen met ja heeft geantwoord heeft u een verhoogd valrisico en is het aan te bevelen een uitgebreide valanalyse te laten uitvoeren.
Omdat bij valincidenten altijd meerdere factoren een rol spelen wordt tijdens deze analyse gekeken welke factoren bij u het risico op vallen veroorzaken. Denk hierbij aan medicatie, spierkracht, uw gezichtsvermogen en omgevingsfactoren.
U krijgt direct simpele en praktische adviezen m.b.t. de te nemen vervolgstappen om het risico op vallen te verminderen. U (en indien u dat wenst uw huisarts) krijgt hiervan een verslag.
De valanalyse wordt afgenomen door onze geriatriefysiotherapeute Marloes van Riemsdijk. Hiervoor komen wij bij u thuis.
Wilt u ook een uitgebreide valanlyse? Neem dan contact op voor het maken van een afspraak.
Beweegprogramma’s
Effectieve beweegprogramma’s die het valrisico verlagen, zijn gericht op:
- Het verbeteren van de spierkracht
- Het verbeteren van de balans
- Het verminderen van valangst
- Vergroten van het zelfvertrouwen
Binnen MTC Huizen is veel expertise aanwezig wat betreft valpreventie en wij bieden dan ook verschillende valpreventieprogramma’s aan. Al deze beweegprogramma’s zijn door het RIVM/CGL erkend.
Hieronder volgt per beweegprogramma enige informatie zodat u kunt kijken welk programma voor u het meest geschikt is.
OTAGO
Het OTAGO oefenprogramma is ontwikkeld voor zelfstandig wonende ouderen van 65 jaar en ouder met een verhoogd valrisico. Het programma is het meest effectief bij ouderen van 80 jaar en ouder en kan ook gevolgd worden als u met een hulpmiddel loopt of kwetsbaarder bent.
OTAGO heeft als doel het valrisico te verminderen door het verbeteren van de spierkracht en het evenwicht.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het OTAGO oefenprogramma zorgt voor een:
- afname van het aantal valincidenten met 35%
- toename van vertrouwen om activiteiten uit te voeren.
- verbetering van kracht
- verbetering van evenwicht
Het OTAGO oefenprogramma wordt zowel individueel als in groepsverband aangeboden en bestaat uit:
Individueel:
6 huisbezoeken en 11x telefonisch contact
Groep:
12 weken 2x per week trainen.
U kunt samen met uw fysiotherapeut bepalen welke vorm het beste bij u past.
Zicht op evenwicht
Zicht op evenwicht is een cursus voor zelfstandig wonende ouderen die bang zijn om te vallen en daarom activiteiten vermijden. U moet kleine afstanden kunnen lopen met of zonder rollator.
U leert tijdens de cursus:
- Minder bezorgd te worden om te vallen
- Uw kans op vallen te verminderen
- Optimaal gebruik te maken van uw eigen mogelijkheden
- Meer te gaan bewegen
Het programma wordt individueel aangeboden en bestaat uit drie huisbezoeken en vijf telefonische contacten.
Vallen Verleden Tijd
Het programma Vallen Verleden Tijd is ontwikkeld voor thuiswonende ouderen. Het programma maakt gebruik van een hindernisbaan, spelvormen en u leert verschillende valtechnieken. Tijdens de hindernisbaan worden valgevaarlijke situaties uit het dagelijks leven geoefend onder veilige omstandigheden.
Om aan dit programma deel te kunnen nemen moet u 15 minuten zonder loophulpmiddel kunnen lopen. Doel van het programma is het verminderen van het aantal valincidenten, het bewust worden van valgevaarlijke situaties, het verminderen van valangst en verbeteren van het activiteitenniveau, de mobiliteit en de balans.
Het programma wordt in groepsverband aangeboden en duurt vijf weken waarin u twee keer per week 1,5 uur bij elkaar komt. De groep start bij voldoende aanmeldingen.
Wilt u weten welk programma voor u het meest geschikt is? Neem gerust contact op wij denken met u mee!