Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Dry Needling

Dry Needling is een relatief nieuwe behandelmethode binnen de fysiotherapie om pijnlijke spieren te behandelen. Bij Dry Needling worden triggerpoints (spierverhardingen) aangeprikt met een naaldje om deze te ontspannen. Hierbij wordt ‘droog’ geprikt, er wordt geen vloeistof in de spier gespoten.

Triggerpoints

Een triggerpoint is een verkrampt plekje in de spier. Naast lokale (druk)pijn veroorzaakt een triggerpoint regelmatig een doortrekkende pijn. Een triggerpoint in de bilspier kan bijvoorbeeld beenpijn veroorzaken.

Om verschillende redenen kunnen triggerpoints ontstaan en aanhouden. Ze kunnen acuut ontstaan na bijvoorbeeld een ‘verkeerde’ beweging, maar ze kunnen ook ontstaan bij een aanhoudende verkeerde houding of langdurige overbelasting. Ook veel spierblessures bij sporters worden veroorzaakt door triggerpoints.

Heeft u ook een pijnlijke/ gespannen spier en wilt u weer pijnvrij bewegen? Maak dan een afspraak! Na het intakegesprek wordt direct een gericht onderzoek uitgevoerd. Hierbij worden de spieren die mogelijk uw pijn veroorzaken verder onderzocht. Specifiek wordt in de spieren gezocht naar de bewuste triggerpoints.

Maak een afspraak

De behandeling

Het inbrengen van het naaldje voelt u bijna niet. Als vervolgens het triggerpoint wordt aangeprikt reageert de spier met een kortdurende aanspanning (local twitch respons). Verder ervaart u doorgaans tijdens de behandeling een krampend of drukkend gevoel. Na de Dry Needling behandeling voelt de behandelde spier over het algemeen wat vermoeid en stijf aan. Dit is meestal van korte duur. Om de verbeterde situatie te behouden krijgt u oefeningen mee.

De therapeuten die Dry Needling toepassen zijn hiervoor speciaal opgeleid. Binnen MTC Huizen hebben Roy de Kogel, Daniel Dekker en Dineke Hardebol deze opleiding gevolgd.

Dry Needling valt onder fysiotherapie en wordt – indien u aanvullende verzekerd bent- vergoed door de zorgverzekeraar.

Wilt u meer informatie over Dry Needling of een afspraak plannen? Neem dan contact met ons op!

Maak een afspraak