skip to Main Content
Bel 035 - 52 413 89

Gaat bewegen moeizaam en wordt u in uw dagelijks leven beperkt door uw reuma? Wilt u weer beter kunnen bewegen en mee blijven draaien in uw gezin of op uw werk? Onze therapeuten helpen u weer in beweging!

Maak een afspraak

Reuma

Reuma is een verzamelnaam van verschillende aandoeningen aan het bewegingsapparaat.
Globaal zijn er vijf verschillende vormen van reuma te onderscheiden.

Reumatoïde artritis

Reumatoïde artritis (RA) is een chronische aandoeningen waarbij ontstekingen aan de gewrichten ontstaan. Het is een auto-immuunziekte waarbij het afweersysteem zich tegen het eigen lichaam keert. De ziekte komt twee tot drie keer vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en naar verwachting stijgt het aantal RA-patiënten in 2030 naar meer dan 300.000.  Het beloop is wisselend. Periodes waarin u veel last heeft van ontstekingen wisselen zich af met periodes waarin u weinig tot geen last heeft.

De symptomen

Symptomen van Reumatoïde artritis zijn:

  • Pijn in gewrichten
  • Stijfheid in de gewrichten (met name in de ochtend)
  • Zwelling van gewrichten
  • Stijve, zwakke spieren
  • Peesontstekingen
  • Vermoeidheid

De vermoeidheid kan worden veroorzaakt door de aandoening zelf, als bijwerking van de medicatie of omdat u ’s nachts minder goed slaapt door de pijn.

Omdat mensen met RA minder makkelijk bewegen en daardoor minder lichamelijk actief zijn hebben zij een verhoogd risico op osteoporose en hart- of vaatzieken.

De behandeling

Naast de behandeling met medicatie is oefentherapie van groot belang.  Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat oefentherapie effectief is voor het verbeteren van uw spierkracht, conditie en uw dagelijks functioneren. Ook laten deze onderzoeken zien dat oefentherapie geen nadelige effecten heeft voor de ziekteactiviteit of gewrichtsschade. Daarnaast blijkt dat oefentherapie een positief effect heeft op de vermoeidheid en het risico op osteoporose en hart- en vaatziekten verminderd.

De eerste afspraak

Tijdens de eerste afspraak worden uw persoonlijke situatie en hulpvraag uitgebreid besproken. Uw therapeut zal daarna testen afnemen om uw kracht, conditie en balans te meten. U bepaalt samen met uw therapeut de doelen van uw behandeling en stelt samen het behandelplan op. Zo richt de behandeling zich op wat voor u belangrijk is in het leven.

En vervolgens…

Daarna zal u onder begeleiding van uw fysiotherapeut gaan werken aan uw kracht, conditie en gaan trainen op het uitvoeren van dagelijkse activiteiten. Dit kan zowel individueel of in groepsverband. Ook zal uw therapeut uw adviseren over hoe u het best met uw klachten om kunt gaan en ook thuis zelfstandig kan gaan oefenen en bewegen.

Vergoeding

De behandelingen fysiotherapie worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering.

Maak een afspraak