Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Knieklachten komen veel voor en kunnen op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door een overbelasting of een acute blessure door sport. Daarnaast zijn er ook aandoeningen die knieklachten kunnen veroorzaken zoals slijtage.

Behandeling

Heeft u knieklachten dan proberen we uiteraard eerst de oorzaak van uw klachten te achterhalen om vervolgens aan de hand van een persoonlijk behandelplan uw klachten aan te pakken. De behandeling zal afhankelijk van de oorzaak vooral gericht zijn op kracht-, stabiliteit- en coördinatieoefeningen om zo uw klachten te verminderen.

Wordt u ook gehinderd door knieklachten tijdens dagelijkse activiteiten of tijdens het sporten? Bij MTC Huizen werken gespecialiseerde fysiotherapeuten die graag samen met u werken aan uw herstel. Wilt u een afspraak maken voor uw knieklacht? Neem vandaag nog contact op!

Maak een afspraak

Sport gerelateerde knieklachten

Veelvoorkomende oorzaken van knieklachten zijn sport gerelateerd. Hardlopen is bijvoorbeeld een blessuregevoelige sport voor de knieën. Door het lopen op verkeerde schoenen of een verkeerde looptechniek is de kans op blessures door overbelasting groot. Suzan Stougie heeft veel expertise in de behandeling en begeleiding van hardloop gerelateerde (knie)klachten.

Een knieklacht kan echter ook acuut ontstaan tijdens een sportactiviteit, bijvoorbeeld door een verdraaiing (distorsie) van de knie. Door een verdraaiing kan er letsel ontstaan aan de meniscus en/of kniebanden. Daniel Dekker en Roy de Kogel hebben extra expertise in de behandeling van acute of aanhoudende knieblessures. .

Pijn voorzijde knie (retropatellaire klachten)

Pijn rondom de knieschijf (patella), aan de voorzijde van de knie, is een veel voorkomende klacht. Soms kraakt of knarst de knie hoorbaar tijdens het buigen. De klachten treden vooral op bij lang zitten met een gebogen knie (bijv. in de auto) of bij belast buigen van de knie, (zoals bij traplopen, hurken of tegen de wind in fietsen).  Knieschijfpijn wordt ook wel retropatellaire chondropathie genoemd.

De knieschijf vormt met het bovenbeen een gewricht. Wanneer de knie buigt. Glijdt de knieschijf in een groeve aan de voorzijde van het bovenbeen. De belangrijkste oorzaak van retropatellaire klachten is het niet goed “sporen” van de knieschijf in de groeve van het bovenbeen. Deze klachten zijn doorgaans door oefeningen goed te verhelpen.

Artrose (slijtage) van de knie

Het kraakbeen van het kniegewricht kan worden aangetast door slijtage, dit noemen we artrose. De meest voorkomende klacht bij artrose van het kniegewricht is pijn. Verder wordt de knie steeds stijver. Er is vaak sprake van startstijfheid bij het opstaan, moeilijk kunnen lopen en traplopen.

De behandeling van artrose van de knie is erop gericht de artroseklachten te verminderen. De slijtage van het kraakbeen zelf is niet meer terug te draaien.  Het belangrijkste is voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen. Specifieke oefeningen kunnen de klachten verminderen. De therapeuten van MTC Huizen kunnen u uitleggen welke oefeningen voor u effectief zijn en hoe u deze oefeningen moet doen. Vervolgens kunt u de oefeningen thuis zelf doen of onder begeleiding blijven oefenen. Blijf de oefeningen regelmatig doen. Daarmee voorkomt u dat de klachten terugkomen of verergeren. Wilt u een afspraak maken in verband met artrose van de knie?

Maak een afspraak

Fysiotherapie na een knieprothese

Wanneer fysiotherapie en pijnmedicatie bij knieartrose onvoldoende verbetering opleveren kan een operatie worden overwogen. Hierbij kan het hele kniegewricht worden vervangen, een zogenaamde totale knieprothese of Total Knee. Voor een goed herstel na een knieprothese is het belangrijk dat u goed begeleid wordt.

Bij MTC Huizen werken therapeuten die veel ervaring hebben met de revalidatie na een totale knieprothese. Wordt u binnenkort geopereerd of bent u inmiddels geopereerd? Maak (alvast) een afspraak voor een intake na uw operatie!

Maak een afspraak