Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Pijnklachten aan de heup kunnen u behoorlijk hinderen tijdens activiteiten in het dagelijks leven. Enkele veelvoorkomende heupklachten zijn pijn aan de zijkant van de heup (o.a. slijmbeursontsteking) of slijtage (artrose) van de heup.

Pijn aan de zijkant van de heup

Pijn aan de zijkant van de heup zit doorgaans ter hoogte van het uitsteeksel van het bot bovenaan de buitenkant van het bovenbeen. Aan dit botuitsteeksel zitten pezen vast en er zit ook een slijmbeurs. Pijnklachten aan de zijkant van de heup kunnen komen door een irritatie of ontsteking van de pezen (tendinitis) en/of de slijmbeurs (bursitis). Pijn aan de zijkant van de heup kan echter ook een uitstralende rugpijn zijn. Heeft u last van pijn aan de zijkant van de heup en wilt u weten wat u daar door middel van fysiotherapie aan kan doen? Maak een afspraak voor een intakegesprek. Gedurende de intake brengen wij de factoren in kaart die uw klacht veroorzaken of beïnvloeden.

Maak een afspraak

Artrose (slijtage) van de heup

Het kraakbeen van het heupgewricht kan worden aangetast door slijtage, dit noemen we artrose (link naar artrose pagina van de website). De meest voorkomende klacht bij artrose van het heupgewricht is pijn. De pijn wordt meestal gevoeld in de lies, soms meer in de bilstreek. De pijn kan doortrekken naar het bovenbeen tot in de knie. Verder wordt het gewricht steeds stijver. Er is vaak sprake van startstijfheid bij het opstaan, moeilijk kunnen lopen, bukken en traplopen.

De behandeling van artrose van de heup is erop gericht de artroseklachten te verminderen. De slijtage van het kraakbeen zelf is niet meer terug te draaien.  Het belangrijkste is voldoende te blijven bewegen, maar overbelasting te voorkomen. Ook oefeningen kunnen de klachten verminderen. Ze kunnen de spieren rond het gewricht sterker maken.  De therapeuten van MTC Huizen kunnen u uitleggen welke oefeningen u kunt doen en hoe u ze moet doen. Daarna kunt u de oefeningen thuis zelf doen of onder begeleiding oefenen. Blijf de oefeningen regelmatig doen. Daarmee voorkomt u dat de klachten terugkomen of verergeren. Wilt u een afspraak maken in verband met artrose van uw heup?

Maak een afspraak

Fysiotherapie na een heupprothese

Wanneer fysiotherapie en pijnmedicatie bij heupartrose onvoldoende verbetering opleveren kan een operatie worden overwogen. Hierbij kan het hele heupgewricht worden vervangen, een zogenaamde totale heupprothese of total hip. Voor een optimaal herstel na een heupprothese is het belangrijk dat u goed begeleid wordt.

Bij MTC Huizen werken therapeuten die veel ervaring hebben met de revalidatie na een totale heupprothese. Wordt u binnenkort geopereerd of bent u inmiddels geopereerd? Maak (alvast) een afspraak voor een intake na uw operatie!

Maak een afspraak