Enkelklachten komen regelmatig voor en kunnen op verschillende manieren ontstaan, bijvoorbeeld door een overbelasting of een acute blessure door sport. Een klacht aan de enkel kan zeer hinderlijk zijn bij lopen en staan en kan sporten zelfs onmogelijk maken. Een aantal veelvoorkomende enkelklachten zijn de verstuikte enkel, de aanhoudende instabiele enkel, achillespeesblessures en een hielspoor.
Wordt u ook gehinderd door één van deze of een andere klacht aan de enkel of voet? De therapeuten van MTC Huizen hebben veel ervaring met het behandelen van enkelklachten. Maak vandaag nog een afspraak!
Verstuikte enkel (enkeldistorsie)
Het gebeurt vaak in een onbewaakt moment. Op een drempel of een ongelijke stoep, tijdens het sporten, bij een ongelukkige val of landing na een sprong. Plotseling kantelt uw voet te ver naar binnen of naar buiten. Het gevolg is een verstuikte enkel. Staan is pijnlijk en lopen gaat moeilijk. De enkel is meestal dik en regelmatig ook blauw. Normaal gesproken herstelt een verstuikte enkel weer volledig binnen 6 tot 8 weken. Het kan dat de klachten aanhouden en chronisch worden. Uw enkel blijft dan pijnlijk en instabiel. U houdt het gevoel dat u weer door de enkel zal zwikken of u zwikt er daadwerkelijk herhaaldelijk doorheen.
Bent u door uw enkel gegaan en wilt u weten wat u het beste kunt doen om ervoor te zorgen dat de enkel zo goed mogelijk herstelt? Of heeft u chronische enkelklachten? Neem contact op voor een afspraak.
Achillespeesblessure
Bij een achillespeesblessure is de achillespees overbelast, waardoor u lokaal klachten van pijn of stijfheid ervaart. De achillespees kan verdikt en rood zijn. Meestal ontstaat de blessure geleidelijk. Overbelasting kan veroorzaakt worden door herhaalde of langdurige belasting, bijvoorbeeld door hardlopen of wandelen. Ook verandering van ondergrond of schoenen kunnen zorgen voor overbelasting. Soms is er sprake van een versnelde veroudering van de pees (tendinose), waardoor de pees sneller dan normaal overbelast raakt.
Het kan zijn dat u tijdens het sporten plotseling een forse pijnscheut voelt in de achillespees. Dit kan duiden op een gescheurde achillespees, ook wel een achillespeesruptuur genoemd. Een achillespeesruptuur is op te delen in twee gradaties: een kleine of grote scheur. De soort klachten zijn afhankelijk van de grootte van de scheur. Bij een kleine scheur zijn de klachten doorgaans te vergelijken met de klachten bij de overbelaste achillespees. Een grotere scheur geeft ernstigere klachten. Lopen kan dan zelfs vrijwel onmogelijk zijn. Ook een blessure aan de achillespees opgelopen? Neem contact op voor een afspraak.
Hielspoor
De peesplaat die onder de voet loopt, van de voorvoet naar de onderkant van de hiel, heet de voetzoolpees. Hielspoor ontstaat door irritatie van de aanhechting van de voetzoolpees op het hielbeen. Meestal is overbelasting de oorzaak, bijvoorbeeld door hardlopen, overgewicht of een doorgezakte voet. U heeft pijn onder de voet bij de hiel bij staan en lopen. Deze klachten treden vooral ’s morgens bij het opstaan op. De ergste pijn gaat meestal met een aantal maanden vanzelf minder. Wilt u weten wat u kunt doen om het herstel van uw hielspoor te bespoedigen? Neem contact op voor een afspraak.