Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Beroerte (CVA)

Bij een beroerte, ook wel Cerebro Vasculair Accident (CVA) genoemd, ontstaat een beschadiging van de hersenen door een probleem met de bloedvoorziening in dat gebeid.
Er zijn drie vormen:

  • TIA: er is een kortdurende afsluiting van een bloedvat in de hersenen
  • Herseninfarct: een bloedpropje sluit een bloedvat in de hersenen af
  • Hersenbloeding: een bloedvat in de hersenen barst open

Bij al deze vormen krijgt u uitvalsverschijnselen. Bij een TIA zijn deze verschijnselen tijdelijk.

Gevolgen van een beroerte

Een beroerte kan ingrijpende gevolgen hebben. Welke gevolgen een beroerte heeft hangt af van de grootte en de plek in de hersenen waar de beroerte plaatsvindt.

Naast de lichamelijke gevolgen kunt u ook gevolgen ervaren in uw denken en geheugen, maar ook emotioneel en in uw gedrag. De fysiotherapie richt zich met name op de lichamelijke gevolgen.

Fysiotherapie na een beroerte

Fysiotherapie na een beroerte richt zich op het verbeteren van uw dagelijks functioneren en het vergroten of behouden van uw zelfstandigheid. Dit geldt zowel voor de acute fase, herstelfase en chronische fase. Uw hulpvraag en wat voor u belangrijk is staat centraal.

Tijdens de intake en het onderzoek worden uw persoonlijke situatie en hulpvraag uitgebreid besproken en in kaart gebracht. U bepaalt samen met uw therapeut de doelen van uw behandeling en het behandelplan op. Het kan handig zijn om uw mantelzorger of een vriend mee te nemen als u naar uw fysiotherapeut gaat. Samen kunnen jullie immers meer onthouden dan alleen!

Als uw belangrijkste problemen zich bij u thuis voordoen, kan de fysiotherapeut ook bij u langskomen voor deze intake.

Tijdens de therapie wordt functioneel getraind. Dit houdt in dat u uw dagelijkse activiteiten oefent zodat u deze steeds beter kunt uitvoeren en zo uw zelfstandigheid vergroot of behoudt en daarmee uw regie in eigen handen houdt en deel kan nemen aan de maatschappij. Deze training start altijd individueel en kan afhankelijk van uw situatie ook in een kleine groep worden gegeven.

Onze Geriatrie fysiotherapeute Marloes van Riemsdijk is binnen MTC Huizen gespecialiseerd in het behandelen van mensen na een beroerte.

Maak een afspraak