Heeft u COPD en wilt u meer gaan bewegen? Onze collega Suzan Stougie is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met COPD. Zij helpt u op een verantwoorde manier weer in beweging te komen.

Wat is COPD?
Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD) is een verzamelnaam voor twee typen chronische longziekten, namelijk chronische bronchitis en longemfyseem.
Bij COPD zijn de luchtwegen ontstoken en de longblaasjes beschadigd. Hierdoor wordt ademhalen moeilijker. COPD wordt gekenmerkt door plotselinge verergeringen van het ziektebeeld (exacerbaties), een verergerend beloop en de aanwezigheid van andere aandoeningen als hart- en vaatziekten naast de COPD.
De belangrijkste klachten zijn kortademigheid bij inspanning en chronisch hoesten.
Bij COPD nemen conditie, kracht en lichaamsgewicht vaak af. Maar ook overgewicht komt voor. Hierdoor ontstaan problemen in het dagelijks leven en neemt de kwaliteit van leven verder af.
Door uw conditie en spierkracht te optimaliseren worden plotselinge verergeringen van het ziektebeeld (exacerbaties) voorkomen of uitgesteld waardoor uw longen niet verder of minder snel achteruitgaan.
Bewegen is dus belangrijk, maar lang niet altijd makkelijk en kan een hele uitdaging zijn. Onder andere omdat trainen in eerste instantie kan leiden tot meer klachten.
Daarom neemt fysiotherapie een belangrijk deel in van de behandeling bij COPD.
Behandeling
De behandeling bij COPD kan bestaan uit medicatie in combinatie met fysiotherapie. Ook therapie gericht op het stoppen met roken of voedingsadvies kan nodig zijn.
Fysiotherapie kan de volgende voordellen hebben:
- U kunt uw dagelijkst activiteiten makkelijker uitvoeren
- Uw kwaliteit van leven verbeterd
- Afname van uw klachten, zo wordt u minder snel benauwd.
- Uw conditie en kracht verbeteren
- U heeft een kleinere kans op een exacerbatie of een ziekenhuisopname
- U heeft minder last van angst en/of depressie
Wat kan ik verwachten als ik mij aanmeld voor fysiotherapie bij MTCHuizen?
Tijdens de intake en het onderzoek worden uw persoonlijke situatie en hulpvraag uitgebreid besproken. U bepaalt samen met uw therapeut de doelen van uw behandeling en stelt samen het behandelplan op.
Als uw belangrijkste problemen zich bij u thuis voordoen, kan de fysiotherapeut ook bij u langskomen voor deze intake.
Daarna kunt u zowel individueel als in een groep begeleiding krijgen. Binnen MTCHuizen is Suzan Stougie gespecialiseerd in het begeleiden van mensen met COPD.
Op de website van het longfonds vindt u meer informatie over COPD.