Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Iedereen die in Nederland woont, is wettelijk verplicht om een basisverzekering af te sluiten. Bij de basisverzekering heeft u een verplicht eigen risico van minimaal 385 euro. Slechts in enkele gevallen (o.a. bij COPD, Corona en heup en knie artrose) wordt fysiotherapie vergoed door uw basisverzekering. Vraag uw fysiotherapeut of zorgverzekeraar hoe dit precies zit.

Omdat fysiotherapie maar bij enkele aandoeningen uit de basisverzekering wordt vergoed, zult u zich mogelijk aanvullend moeten verzekeren. Dat is niet verplicht, maar vaak wel verstandig.

 

Aanvullende Verzekering
Fysiotherapie wordt normaal gesproken vergoed vanuit de Aanvullende Verzekering.  U kunt hierbij kiezen uit drie mogelijkheden.

Geen aanvullende verzekering
Als u denkt geen of maar weinig fysiotherapie nodig te hebben omdat u helemaal gezond bent, kunt u ervoor kiezen geen aanvullende verzekering af te sluiten. U moet eventuele behandelingen fysiotherapie dan zelf betalen, maar u hoeft geen premie voor een aanvullende verzekering te betalen. U kunt ervoor kiezen dit geld appart te zetten voor als u onverwacht toch wat therapie nodig heeft. U bent dan vaak toch goedkoper uit als u een paar behandelingen nodig heeft of u houdt aan het eind van het jaar een leuk bedrag over.
Om voor u zelf een goed financieel plaatje te kunnen maken is het handig om onze tarieven te bekijken.

Een beperkte aanvullende verzekering
U kunt er ook voor kiezen om een pakket te kiezen waarin een beperkt aantal behandelingen (b.v. 7x) wordt vergoed. Heeft u meer fysiotherapie nodig dan moet u de extra behandelingen zelf betalen. Maar het kan zijn dat u ook dan alsnog goedkoper uit bent dan een jaar lang premie te betalen voor een uitgebreidere aanvullende verzekering.
Om voor u zelf een goed financieel plaatje te kunnen maken is het handig om onze tarieven te bekijken.

Een uitgebreide aanvullende verzekering
Als de kans groot is dat u fysiotherapie nodig heeft (bijv. als je veel sport, zwaar fysiek werk doet of u hebt snel last van uw spieren en/of gewrichten) of u wilt het risico niet lopen om behandelingen fysiotherapie zelf te moeten betalen, dan is een uitgebreide aanvullende verzekering een mogelijkheid. Heeft u fysiotherapie nodig dan krijgt u, afhankelijke van de exacte dekking van uw aanvullende verzekering doorgaans meer behandelingen vergoed.

 

Basis verzekering
Tot 18 jaar worden de eerste 9 behandelingen fysiotherapie vergoed uit de basis verzekering. Voor de vergoeding van extra behandelingen is toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Heeft u een aandoening die staat op de lijst chronische aandoeningen?  Tot 18 jaar wordt fysiotherapie voor aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen staan volledig vergoed.

Bij personen van 18 jaar en ouder worden aandoeningen die op de lijst chronische aandoeningen staan vergoed vanaf de 20ste behandeling. Voor de eerste 20 behandelingen heeft u een aanvullende verzekering nodig, anders moet u de eerste 20 behandelingen zelf betalen.
Om zeker te weten of uw aandoening op de lijst met chronische aandoeningen staat en dus in aanmerking komt voor vergoeding uit de basisverzekering is het verstandig dit eerst met uw zorgverzekeraar of fysiotherapeut te bespreken.

Bij revalidatie na Corona worden 50 behandelingen vergoed vanuit de basisverzekering.

 

Overstappen
Heeft u een aanvullende verzekering? Check in de polisvoorwaarden van 2022 hoeveel behandelingen fysiotherapie u vergoed krijgt en bedenk of dat voldoet aan uw wensen of verwachtingen.
Wilt u overstappen naar een andere zorgverzekeraar of wilt u uw aanvullende verzekering uitbreiden? Let erop dat u in ieder geval voor 31 december uw verzekering opzegt. Let er echter wel op of de zorgverzekeraar waar u naar wilt overstappen een medische verklaring/ gezondheidsverklaring vraagt. Ze mogen u namelijk op basis daarvan afwijzen. Controleer dit voordat u uw oude zorgverzekering opzegt!
Inmiddels hebben de zorgverzekeraars hun polissen voor 2022 bekend gemaakt. Deze kunt u goed vergelijken op de zorgwijzer

 

Contracten MTC Huizen met Zorgverzekeraars
MTC Huizen heeft met vrijwel alle zorgverzekeraars contracten afgesloten. Wij dienen de nota’s rechtstreeks in bij de zorgverzekeraar en u krijgt het volledige bedrag vergoed.
Enkel met ONVZ heeft MTC Huizen in 2022 geen contract getekend. Dat is echter geen probleem. ONVZ is een zogenaamde restitutieverzekeraar. U kun de nota’s indienen bij ONVZ en krijgt alsnog het volledig bedrag vergoed.

Heeft u verder nog vragen over hoe het zit met uw verzekering m.b.t. de vergoeding fysiotherapie? Neem gerust contact met ons op per mail info@mtchuizen.com of telefonisch 035-5241389.