Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Iedereen weet dat regelmatig bewegen gezond is en we horen steeds vaker dat “zitten” het “nieuwe roken” is. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen van lang zitten?
Deze week las ik hier een heel interessant artikel over in het vaktijdschrift Physios. Hieronder vindt u een korte samenvatting.

Recente onderzoeken laten zien dat je langdurig zitten niet zomaar kan compenseren met een uur sporten of door te voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen.
Het kan zijn dat u veel sport maar daarnaast de hele dag zit. Terwijl een ander misschien niet sport, maar wel de hele dag lichamelijk actief is. Wie heeft dan de meeste gezondheidswinst?

De onderzoeken van de laatste tijd laten zien dat sporten belangrijk is. Daar komt ook de Nederlandse Norm Gezond Bewegen vandaan; 2,5 uur matig intensief bewegen per week.
Maar eerdere onderzoeken lieten ook al zien dat als je een baan hebt waarbij je veel zit dit meer gezondheidsrisico’s oplevert dan een actievere baan. Zo is bijvoorbeeld onderzoek gedaan bij Londense buschauffeurs en conducteurs. De conducteurs, die de hele dag door de dubbeldekkers liepen, hadden ongeveer 50% minder kans op hart- en vaatziekten dan de buschauffeurs, die de hele dag zaten. Later ontdekte men dat dit verschil niet zozeer kwam door het meer bewegen, maar eerder door het vele zitten.

Studies aan het begin van deze eeuw laten zien dat mensen die de hele dag zitten 50% meer kans hebben op vroegtijdig overlijden t.o.v. mensen die nauwelijks zitten. Deze studies laten zien dat er een verband is tussen zitten, ziekte en overlijden. Probleem is dat je echter niet kan zeggen dat als je veel zit je dus ziek wordt en eerder overlijdt. Het kan net zo goed andersom zijn. Iemand met een minder goede gezondheid is daardoor minder actief en zit daardoor meer.

Daarom worden de laatste jaren onderzoeken uitgevoerd waarin wordt gekeken of een verandering van het zit- of beweeggedrag leidt tot veranderingen in bv. de bloeddruk, cholesterolgehalte of insuline gevoeligheid.
Een mooi voorbeeld hiervan is een onderzoek aan de Universiteit van Maastricht.
Hierin werden jongvolwassenen gevraagd in drie verschillende regimes te leven. In het “zitregime” moesten de deelnemers vier dagen 14 uur per dag zitten. In het “sportregime” moest ook zoveel mogelijk worden gezeten, maar moest ook een uur intensief worden gefietst. In het “minder-zitten-regime” moest vijf uur van de zittijd vervangen worden door staan of lopen.

Zowel het sport- als zitregime zorgden voor een toename van schadelijke bloedvetten en een verminderde insuline gevoeligheid in vergelijking met het “minder-zitten-regime”. Deze waarden zijn voorspellers van het krijgen van hart- en vaatziekten en Diabetes Mellitus.
Conclusie die nu wel getrokken mag worden is dat het risico op het krijgen van deze aandoeningen dus afhankelijk is van de tijd dat je zit en niet zozeer afhankelijk van het aantal calorieën dat je op een dag verbrand door bv. een uur te sporten.

Wat te doen als je een zittend beroep hebt?
Uit andere onderzoeken blijkt dat het belangrijk is langdurig zitten regelmatig te onderbreken met een lichte activiteit. Een paar minuten rustig lopen na elke 20 tot 30 minuten zitten heeft al een positief effect op de glucose regulatie van mensen met overgewicht of Diabetes. Zelfs meer staan t.o.v. zitten heeft al een positief effect.
Een Engelse studie gaf een groep werknemers met een zittend beroep een sta bureau en moedigde hen aan zoveel mogelijk te staan tijdens het werk. Deze groep ervaarde minder stress en een hogere kwaliteit van leven in vergelijking met hun collega’s die geen sta bureau hadden gekregen.

Dit betekent niet dat je helemaal niet meer hoeft te sporten. Sporten heeft nog genoeg lichamelijke voordelen t.o.v. lichte activiteiten. Hierbij valt bijvoorbeeld te denken aan de kwaliteit van de bloedvaten. Het beste is om te profiteren van beide voordelen. Dus zowel sporten als lichte activiteiten gedurende de dag.

Bent u na het lezen van dit artikel gemotiveerd om in beweging te komen en kunt u hierbij wel wat advies of een duwtje in de rug gebruiken? Neem dan gerust contact met ons op.
Tel: 035-5241389 of mail: info@MTCHuizen.com