skip to Main Content
Bel 035 - 52 413 89

Duizeligheidsklachten kunnen je dagelijks leven behoorlijk beïnvloeden. Je voelt je onzeker, angstig of durft zelfs de deur niet meer uit. Bij het ouder worden komt duizeligheid vaker voor, maar ook jonge mensen kunnen er last van hebben.

Duizeligheid wordt op veel verschillende manieren ervaren.
Denk hierbij bijvoorbeeld aan:

  • Het voelt alsof de wereld om je heen draait of dat jijzelf draait.
  • Een licht of zweverig gevoel in het hoofd
  • Het gevoel weg te vallen

Het evenwichtsstelsel
Om in balans te blijven ondanks een veranderende omgeving gebruikt het centraal zenuwstelsel informatie van verschillende systemen.

  1. De evenwichtsorganen
    Deze organen bevinden zich in het binnenoor. Het zijn halfcirkelvormige kanalen die gedeeltelijk gevuld zijn met vloeistof. Als wij bijvoorbeeld ons hoofd draaien, stroomt deze vloeistof langs haartjes die op hun beurt weer signalen doorgeven aan de hersenen.
  2. De ogen
    Door ons zicht kunnen we ons oriënteren. Hoeveel moeilijker het is de balans te houden zonder dat je iets ziet, merk je als je op 1 been probeert te staan met je ogen dicht.
  3. Spieren en pezen
    De spiersignalen uit de benen en nek geven ons informatie over de stand van het lichaam en ons hoofd.
  4. Bloeddrukreceptoren
    Deze receptoren in de bloedvatwand nemen bijvoorbeeld bloeddrukdalingen waar zodat het lichaam hierop kan reageren.

De informatie van deze vier systemen wordt vervolgens verwerkt in het evenwichtscentrum van de hersenen. Hierdoor kan het lichaam snel en adequaat reageren op bijvoorbeeld balansverstoringen

Bij een goed functionerend evenwichtsstelsel zal de informatie uit de verschillende zintuigen met elkaar overeenkomen. Maar als deze informatie afwijkt ontstaat een conflict en ontstaan evenwichtsstoornissen, visusstoornissen of duizeligheidsklachten. Vaak ook nog met vegetatieve verschijnselen als transpireren, misselijkheid en braken.

Een bekend voorbeeld hiervan is wagenziekte. Als iemand achter in een auto zit en een boek leest nemen alle systemen beweging waar, behalve de ogen. Hierdoor ontstaat een conflict en wordt iemand misselijk. Als de persoon meekijkt met het rijden worden de klachten vaak minder.

Oorzaken van Duizeligheid
De oorzaken van duizeligheid zijn net zo gevarieerd als de symptomen. Zo kan er sprake zijn van een stoornis in het centrale zenuwstelsel, het evenwichtsorgaan, de visus, de bloedcirculatie, de ademhaling of de wervelkolom ter hoogte van de nek. Ook kan duizeligheid een bijwerking zijn van medicatie. Een complex geheel dus.

Duizeligheid en de fysiotherapeut
Om de oorzaak van de duizeligheid te achterhalen zal een fysiotherapeut gespecialiseerd in duizeligheidsklachten verschillende vragen stellen en testen uitvoeren. Hiermee kan de therapeut in kaart brengen waar het probleem zich binnen het evenwichtsstelsel plaatsvindt. Omdat dit gesprek en onderzoek complex is zal er een uur voor worden ingepland. Dit zijn twee zittingen fysiotherapie.

De therapeut zal vervolgens aangeven wat de fysiotherapeutische behandelmogelijkheden zijn of zal u, indien nodig via de huisarts, doorverwijzen naar een KNO-arts of neuroloog.

Heeft u last van duizeligheidsklachten?
Heeft u ook duizeligheidsklachten en wilt u graag weten waardoor deze klachten veroorzaakt worden en wat mogelijke behandelopties zijn?
Maak dan een afspraak met één van onze gespecialiseerde duizeligheidstherapeuten.