Skip to content
Bel 035 - 52 413 89

Vanaf het moment dat ik te horen kreeg dat mijn voorste kruisband afgescheurd bleek te zijn, gingen er natuurlijk allerlei vragen door mijn hoofd. De vraag waar ik het meest mee zat was of ik wel ooit weer zou kunnen voetballen en functioneren zoals ik ervoor deed. Het antwoord daarop? Ja!

Het revalidatie proces is lang en ook zeker niet gemakkelijk. Persoonlijk waren voor mij de eerste twee maanden het zwaarst, omdat in deze periode het voelde alsof ik alles weer opnieuw moest leren van lopen tot aan fietsen toe.

Na deze periode begon ik langzamerhand steeds functioneler te worden, maar mijn knie voelde nog steeds niet hetzelfde. De angst dat ik mijn kruisband zo weer zou kunnen afscheuren was dan ook sterk aanwezig, maar door goede begeleiding van de fysio merkte ik al gauw dat ik meer kon dan ik dacht.

Ongeveer zes maanden in het revalidatieproces begon ik een beetje in een dip te komen want alles ging steeds beter en ik kon ook steeds meer, maar mijn knie voelde nog steeds niet hetzelfde en was ook nog niet sterk genoeg om mee te kunnen voetballen. Dit gaf mij het idee dat ik waarschijnlijk nooit meer de oude zou zijn.

Ik ben nu een jaar verder en heb mijn eerste paar voetbal wedstrijden gespeeld, waarvan één wedstrijd voor de volledige negentig minuten. M’n knie voelt nog niet helemaal aan als de oude en dat zal ook nog wel wat tijd kosten, maar ik kan wel weer alles wat ik voorheen kon en dat ook zonder dat ik constant met de gedachte zit van ‘oh mijn knie’.

Mijn tips voor het revalideren:

  • Doe de oefeningen die je mee naar huis krijgt in de eerste paar weken van de revalidatie en neem deze ook zeer serieus, dit zal bijdrage aan een goed en juist herstel van de kruisband.
  • Luister goed naar de fysiotherapeut, maar ook naar wat je lichaam zelf zegt.
  • Heb geduld, want de revalidatie gaat tijd kosten.
  • Wees niet te overmoedig op de momenten dat het goed lijkt te gaan en dan daardoor denkt ‘ik kan weer alles’.
  • Wees ook niet te angstig want uit mijn ervaring bleek mijn kruisband meer aan te kunnen dan ik dacht.

Mijn dank gaat uit naar de goede hulp en begeleiding die ik kreeg van Voorste Kruisband specialisten Daniël Dekker en Michaël Kornmann van MTC Huizen!

Raymon Sweeb