In Nederland heeft één op de vijf mensen last van aanhoudende pijn. Dit wordt ook…
Dagelijks worden we blootgesteld aan meerdere nieuwsitems over corona. Is het niet in de krant dan is het wel op de televisie of de radio. We kunnen er niet omheen. Dit heeft invloed op hoe we ons voelen. Veel mensen maken zich zorgen. Aanhoudende zorgen hebben een negatieve invloed op ons psychisch welbevinden. Er ontstaat stress, slapeloosheid of er ontstaan angstgedachten.
Onzekerheid
Veel gedachten komen voort uit onzekerheid. Zal ik het virus krijgen? Hoe erg zal het dan zijn? Hoe lang gaat het nog duren? Kan ik mijn kwetsbare ouders besmetten? Sommige mensen maken zich zorgen over het voortbestaan van hun baan of over hun financiële situatie. Op dit moment bestaat hier veel onzekerheid over.
Het is niet gek dat je je onzeker voelt. Door de onduidelijkheid weten we niet waar we aan toe zijn. Niemand weet precies hoe lang dit gaat duren en wat de gevolgen zullen zijn.
Veel mensen kunnen er redelijk mee omgaan, ze hebben structuur en hebben hun draai thuis gevonden. Er is echter ook een grote groep mensen die moeilijk om kan gaan met deze onzekerheid. Een deel ervan kan echte paniek ervaren.
Symptomen
Door al deze onzekerheid en de zorgen die we ons maken, gaat ons lichaam stresshormonen (cortisol en adrenaline) aanmaken. Hierdoor worden we alerter en zijn spieren meer gespannen. Ons lichaam is in een staat van paraatheid. We zijn in staat om te vluchten of te vechten. Echter tegen dit virus kun je niet letterlijk vechten en ervoor wegrennen kan ook niet.
Het gevolg is dat de stress zich ophoopt in ons lichaam. Je kan dit merken aan een verhoogde hartslag of een versnelde ademhaling. Andere lichamelijke klachten (hoofdpijn, maagklachten, misselijkheid of hyperventilatie) komen ook veel voor. Als gevolg van langdurige stress ontstaan slaapproblemen en raken mensen oververmoeid. Er ontstaat een negatieve cirkel.
Hoe om te gaan met deze stress- en angstklachten?
• Probeer niet te veel informatie te lezen: volg alleen die informatie van erkende instanties (RIVM, rijksoverheid)
• Zorg voor structuur in je dag
• Zoek afleiding: hobby’s, leuke dingen
• Blijf in beweging: wandelen buiten, oefeningen thuis, huishoudelijk werk
• Houd zoveel mogelijk contact met andere mensen: via telefoon of beeldbellen
• Probeer regelmatig te ontspannen: meditatie, muziek of ontspanningsoefeningen
Als u een ontspanningsoefening wilt proberen, doe dan mee met onderstaande audiotrack van een ontspanningsoefening met aanspannen en ontspannen.
Wat kan MTC Huizen voor u doen?
Als specialist in bewegen kunnen wij u voorzien van een oefenprogramma voor thuis om in beweging te blijven. We versturen dit via mail of per post.
Carla Vreeman, psychosomatisch fysiotherapeut, is gespecialiseerd in cliënten met angst- en stressklachten. Zij kan met u een telefonische intake doen om samen met u te kijken welke behandeling op dit moment voor u het meest geschikt is. Wilt u een afspraak maken: bel onze praktijk: 035 5241389