In Nederland heeft één op de vijf mensen last van aanhoudende pijn. Dit wordt ook…
De één probeert thuiswerken te combineren met de online lessen van de kinderen, wat behoorlijk wat stres op kan leveren, de ander heeft last van sleur en verveling. Na de werkdag valt er niet veel meer te beleven dan Netflixen op de bank. Toch las ik deze week dat deze sleur op zich niets slechts is en dat we deze juist zouden moeten omarmen.
Nu.nl sprak met Socioloog T.P. van Tienhoven en psycholoog T. Roovers.
Zij geven aan dat de sleur in deze doordeweekse dagen juist zorgt voor routine, structuur en regelmaat. Routine is vooral handig als je veel ballen in de lucht moet houden. “Hoe meer sociale rollen je hebt – bijvoorbeeld die van ouder, werknemer, vriend en vrijwilliger – hoe meer je aan die sleur hebt”, zegt Van Tienoven.
Toen de scholen tijdens de eerste lockdown dichtgingen, probeerden veel ouders niet voor niets een nieuw ritme te vinden om werk en thuisonderwijs te combineren. Dankzij dagelijkse routine kun je makkelijker doen wat je wil en wat er van je verwacht wordt.
Sleur ervaren betekent dus niet dat je een saai leven hebt, maar dat je de dagelijkse gang van zaken goed hebt geautomatiseerd. Dankzij dagelijkse routines ontstaan ruimte en rust om makkelijker iets buiten dat vaste ritme te doen. We zouden sleur dus beter kunnen omarmen in plaats van doorbreken, zegt psycholoog T. Roovers.
“We zijn verslaafd aan de kick van nieuwe ervaringen: alles moet groots en meeslepend zijn. Een vast ochtendritueel of het opvouwen van de was zijn dat niet. Maar zo zorg je er wel voor dat je even niet ‘aan’ hoeft te staan: je hoeft op zulke momenten niet te schakelen tussen allerlei stressvolle taken. Je hoeft heel even niet creatief te zijn, hoeft je niet te verbeteren of ontwikkelen. Je voert alleen die ene handeling uit. Als je zo naar sleur kijkt, kunnen routinetaken zelfs een moment van ontspanning worden. Het vechten tegen sleur levert volgens mij meer stress, angst en onrust op dan het ervaren ervan.”
Op onze praktijk zien we veel cliënten die, ondanks het omarmen van de sleur, door de coronacrisis en lockdown stressklachten, vermoeidheid of depressieve gevoelens ervaren.
Kunt u wel een steuntje in de rug gebruiken of heeft u advies nodig? Onze psychosomatisch fysiotherapeut Carla Vreeman helpt u graag verder.
Bel 035-5241389 of mail naar info@MTCHuizen.com